En aspunges liv och leverne

Asp som i Asperger syndrom. Ungen som i D.A.M.P-barnet. Men hur är det egentligen att leva som bokstavsvuxen? Jag bloggar om mitt liv som vuxen med Asperger och ADHD.

Tuesday, May 23, 2006

Att "klara sig själv"

Jag har en hel del hjälp som den Aspunge jag är. Flera timmar i veckan är folk hemma här hos mig för att hjälpa mig att laga mat, städa, tvätta och handla. Utan den hjälpen skulle mitt liv fullständigt falla samman.

Målet med den här hjälpen är att jag ska bli så självständig som möjligt och klara så mycket som möjligt själv. Så jag inte ska vara så funktionshindrad.

Detta är dock en inställning som jag inte själv bett om. För jag har faktiskt inga intentioner att klara mig själv utan hjälp hemma. Inte större intentioner att klara handling än du har att klara dig utan vatten i kranen, eller kylskåp för att kyla dina varor.

Vad vi ser som osjälvständigt är alltså relativt. Och hur vi uppfattar vår egen så kallade "osjälvständighet" behöver inte heller höra samman med hur andra uppfattar den. Du uppfattar förmodligen inte dig själv som lat för att du inte går och hämtar ditt vatten i en brunn några kilometer bort varje morgon? För för dig är det så självklart att det här med rinnande vatten finns.

Den dag de renoverar din toalett och du plötsligt inte har rinnande vatten i lägenheten förstår du förmodligen hur beroende du är av det. Helt omedvetet. Du behöver vatten att dricka, vatten för att tvätta dig, vatten för att diska, vatten för att blanda i mat och drycker, vatten för att spola i toaletten.

Om din toalett går sönder behöver du inte laga den själv. Du ringer till en rörmokare som gör jobbet åt dig. Sådan service ingår om du bor i en hyreslägenhet. Men ingen skulle förvänta sig att du skulle lära dig att själv laga toaletten. För toalettlagning är inte en allmänkunskap, att hämta vatten är inte en allmänkunskap, att odla grödor är inte en allmänkunskap, men att kunna handla i en affär är det.

Så därför förses sådana som jag med boendestöd. För att vi ska lära oss att utföra det där som "alla andra kan", (i själva verket det som är kulturellt betingat i VÅR kultur att alla kan) så vi kan bli mera "självständiga".

Det finns ingen logik i det här men ändå tar alla det för givet.

Att inte vilja göra "normala hushållssyslor" är i de flestas ögon märkligt och oansvarigt. Och hos de som tycker att det är förståeligt finns ändå oftast en inneboende tanke om att vi ändå skulle må bättre av att "klara oss själva".

För mig är enda anledning till att vilja klara mig själv att jag inte ska behöva känna mig dum. Sen har jag förvisso oftast väldigt trevligt med mina boendestöd och tycker verkligen om dem. Och jag har roligt när jag lär mig saker jag inte kunde förut. Men så fort jag känner att någon tror att jag någonsin kommer att lära mig att leva utan hjälp hemma slår jag bakut. För det finns ingen anledning för mig att göra det. Ingen mera anledning än att jag kanske en dag står helt utan hjälp. Men tvingar ni er själva att lära er räkna utan miniräknare för att en dag alla världens miniräknare skulle gå sönder? Eller tvingar ni er själva att lära er att borra efter vatten ifall det skulle bli krig här och ni inte fick vatten i kranen?

Och flera timmar i veckan skulle det komma hem folk till er som lärde er att odla era egna grödor, borra era egna brunnar, lära er plocka svamp och göra upp eld utan tändstickor. Allting med den goda avsikten att lära er att "klara er själva". Och om ni inte tog emot den här hjälpen så skulle era familjer tvingas göra allt det här åt er, alternativt skulle det inte bli gjort och ni skulle äta fel svampar, frysa på nätterna och dricka giftigt vatten...

Jag leker med tanken om ett annat scenario...

Säg att jag skulle ha lärare i mina spetskunskaper som kom hem till mig lika många timmar i veckan som mitt boendestöd nu gör. Människor som bearbetade mina texter med mig, övade muntlig framställning med mig och kanske lärde mig lite om marknadsföring. Var skulle jag då befinna mig i livet?

To be continued...

Labels:

7 Comments:

At Wednesday, May 24, 2006 11:04:00 PM, Blogger Thérèse said...

Intressant tanke. Tänkte bara säga att jag är glad att jag hittade hit. Min son är autistisk.

 
At Thursday, May 25, 2006 12:50:00 AM, Blogger aspungen said...

åh, jag blir så rörd. var dessutom precis på väg att hämta dit till en diskussion i ulrikas blogg om huruvida föräldrarskap var stressigt :)

 
At Thursday, May 25, 2006 2:13:00 AM, Blogger Knaster said...

Hej sötnos. För att kasta mig rätt in i elden: varför? Jo, för att det kostar andra pengar. Helt enkelt. Kan man "klara sig själv" så ser jag faktiskt inget skäl till att man ska ha skattebetalt stöd.
Och varför det? För att det alltid finns någon som behöver hjälp men inte får den pga resursbrister.

Du vet att jag är den sista att rycka undan mattan under dom som verkligen behöver samhällets stöd - men jag börjar bli fasligt trött på "nyvänsterextremismen" som går ut på att "jag vill ha, alltså ska jag få" på livets alla nivåer.

Vill man inte diska får man leva med ett diskberg. Vill man inte jobba får man leva på minimum. Simple!

KAN man inte diska/jobba/andas själv p.g.a. funktionshinder/sjukdom/depression så är första frågan att ställa sig för mig given: Kan denna person lära sig detta, eller ska man bespara henne förnedringen att låtsas om att hon kommer kunna det?

Jag kunde lära mig. Långt mer än jag hade hoppats på, faktiskt. Mitt funktionshinder var "bara" en decenniumlång depression, men den var botbar. Jag känner mig hel när jag "klarar mig själv".

Nåväl. Puss på dig! Hälsa katten :)

 
At Thursday, May 25, 2006 2:54:00 AM, Blogger aspungen said...

cindy: tioårslånga depressioner suger. och de är inte så bara.

annars håller jag med dig delvis. jag är inte "jag-vill-ha-allt-och-alla-ska-få-bo-på-lyxhotell-vänster" som jag var för några år sen.

saken är den att jag kostar samhället mera pengar så här. för att inte tala om dem som inte får maskiner som skulle göra att de kunde klara sig själva. typ tvättmaskin... en veckas boendestöd lär kosta mera än en tvättmaskin liksom.

men själv behöver jag sällskapet för att göra saker, samt ha en dagsform som gör att man inte mår piss av det.

och om man kunde jobba och ha hemtjänst under tiden skulle det gå på ett ut.

samtidigt... jag har nog seriöst aldrig varit mera socialist. inte hangaroundsocialist eller socilist för att jag tycker det är coolt utan helt enkelt rakt av för att jag tror att det är ekonomin som är den absolut starkaste maktfaktorn. bas och överbyggnad om man så vill. kanske inte i individuella fall men i stort. därmed inte sagt att det finns andra maktfaktorer i världen.

för övrigt... som minst kostar såna som jag när vi inte finns. om man ska vara riktigt strikt. (om man då inte räknar alla extra jobb som kommer till för att vi finns och därmed drar in skatteintäkter vill säga)

nåväl. innan jag trasslar in mig måste jag ju sova nångång. ska upp å simma imon :)

 
At Thursday, May 25, 2006 3:02:00 AM, Blogger aspungen said...

måste dock säga att jag inte var ute efter politisk diskussion. är synnerligen ickekonfrontativ när det gäller politik nu för tiden, har bara fått en slags inre övertygelse som känns ganska vilsam för tillfället. man vet aldrig hur länge man tycker på ett visst sätt. livet är föränderligt.

nu är det dock dags för sömn. eller kanske flera blogginlägg *svårt att sluta ju*

 
At Thursday, May 25, 2006 3:20:00 PM, Blogger Knaster said...

Jag har aldrig varit mindre socialist än jag är idag. det har säkert att göra med att tre år med en nyliberal i hemmet smittar av sig lite, men också för att utomlandsvistelse och chefsjobb gett mig andra perspektiv på livet.

Men jag tycker inte att det hör så mkt till saken - alla politiska färger är mer eller mindre överens om att hem/skola/omsorg ska prioriteras. Mitt eget djupa engagemang för "de svaga" kommer aldrig att försvinna, hur blå jag än blir. Det går liksom inte att blunda för i min värld (du vet varför).

Men i vilket fall. Jag sitter med feber på jobbet och gömmer mig en stund. Blir inte så vettiga inlägg just nu märker jag.
Det jag ville säga var väl att jag önskar att du kunde känna att du "vill klara dig själv", för det är få känslor som gett mig ett sådant självförtroende som att VETA att jag klarar mig själv - ekonomiskt som socialt och emotionellt.

 
At Thursday, May 25, 2006 4:31:00 PM, Blogger aspungen said...

Hehe, japp jag vet. Och jag har sett chefssidan genom mamma i mitt liv tidigare. så för mig är den andra sidan det nya. ungefär som sociologi är det gamla för mig och biologi är det nya. det kan förvirra folk ibland. För övrigt har jag oxå en relativt nyliberal pojkvän. I alla fall liberal.

Uh, akta sjuknärvaro, det är oxå ett problem, inte bara sjukfrånvaro ;)

Och japp, jag vet att folk menar väl och att ingen vill mig något illa. Men det finns saker i mitt liv som är så oändligt mycket viktigare än mitt hushåll. Jag vill inte halka efter precis överallt i livet bara för att jag ska lära mig hushållssysslor. Ibland önskar jag också att jag inte hade lärt mig så fullt mycket social kompetens, som jag trots allt lärt mig idag, för det har delvis tagit energi från det som jag varit riktigt bra på.

I det fallet är jag verkligen INTE vänster. jag vill inte att alla människor ska förväntas vara lika.

Just nu ligger mitt fokus fullständigt på att bygga upp min kropp. Det är så basic jag kan komma. Och det ger mig nåt tillbaka, nämligen att kroppen fungerar. Och att jag orkar mera.

Men det har inte spelat någon roll hur mycket folk har tjatat i mitt liv och försökt lära mig att motionera. Ingen har lyckats motivera mig. En sådan motivation måste komma inifrån.

Jag tror nästan jag har min sjukgymnast att tacka för det här med kroppsuppfattning och lust att träna. Hon har aldrig någonsin tjatat på mig, och hon har tidvis haft svårt att förklara för mig hur kroppen fungerar, för jag fattar inte de vanliga modellerna som funkar på andra. Men tack vare att vi tragglat med de mest basala funktionerna har kroppen långsamt börjat fungera.

För mig handlar det dock om prioritering. Vad min energi ska räcka till i livet. Den räcker inte till allt. Det är det det till syvende och sidst handlar om. Och det är väl det som skiljer en 10 års lång depression från ett liv med adhd och as. Och du är så enormt mycket mera envis än mig :D

Ibland säger folk att det är synd att jag gett upp. Men någonstans måste man ju också veta när det är dags att släppa taget om saker. Jag har ju försökt med hushåll i 13 år liksom. Finns skäl till att jag slutat bry mig om det :D

Finns dock saker jag inte borde släppa taget om. Återigen en fråga om energi.

Det jag har lärt mig med hushåll har jag mestadels dock lärt mig själv. Ingen har lärt mig hur jag ska få räkningarna betalda i tid. Ingen har lärt mig hur jag ska kunna spara pengar. Båda sakerna har jag lärt mig för att jag velat.

Men som sagt... jag hade föredragit en robot. Och om jag väntar en 20 eller kanske bara 10 år till så tror jag att det är verklighet.

Det är bra att du aldrig tappar dina rötter. Jag tappade mina ett tag (som du ju vet). Och sånt är inte bra. Verkligen inte.

pöss

 

Post a Comment

<< Home